Vraag een offerte aan

Bed op maat: prijzen en informatie

Hoeveel kost een bed op maat?

De kostprijs van een op maat gemaakt bed wordt bepaald door de afmetingen, jouw specifieke wensen en de gebruikte materialen. Van onze specialisten ontvang je een duidelijke offerte.

Vraag een offerte aan

Redenen om te gaan voor een bed op maat

Bed op maat

Je wil iets totaal anders dan normaal, waarom zou jij je aanpassen aan de standaard modellen?

Bed op maat

Je kunt de gewone modellen niet gebruiken vanwege lengte of andere fysieke eigenschappen.

Bed op maat

Je kunt jouw bed zo aanpassen dat je er bijvoorbeeld zelfs nog opslag onder kunt zetten.

Hoe bouw je een bed op maat?

Zelfs beginnende doe-het-zelvers kunnen bedframes bouwen. Dat komt omdat bedden relatief eenvoudige constructies zijn, bestaande uit slechts vijf basiscomponenten: een hoofdeinde, voeteneinde, twee horizontale planken en houten latten die de planken overspannen en het matras ondersteunen.

Bovendien bestaat er niet zoiets als een typisch bedframe. Je bepaalt zelf de stijl, het design, de houtsoort, het budget, de kleur en de afwerking. Ongeacht of je een frame voor een klein tweepersoonsbed of een extra groot king-size bed bouwt, het bouwproces is in principe hetzelfde.

Bed op maat

Voor de doe-het-zelvers die een beetje extra begeleiding nodig hebben, zijn er genoeg instructies te vinden voor het maken van een bedframe voor elke maat matras. In veel gevallen zijn deze instructies zelfs gratis.

Controleer de lijst met benodigde gereedschappen en materialen in de instructies voordat je een bestelling plaatst. Het is erg vervelend als je begint met bouwen en je komt erachter dat sommige onderdelen ontbreken of je niet het juiste gereedschap bezit. Hier zijn een paar andere belangrijke zaken waarmee je rekening moet houden.

Meest voorkomende matrasmaten

De meest voorkomende breedtematen voor eenpersoonsmatrassen zijn 80, 90 of 100 cm. Net iets grotere matrassen, ook wel twijfelaars genoemd, hebben een breedte van 120 of 140 cm. Voor tweepersoonsbedden zijn de meest voorkomende maten 160, 180 of 200 cm, vaak gesplitst in 2 losse matrassen. De meest voorkomende lengte voor een matras is veruit 200 cm, daarnaast zijn ook matrassen van 210 en 220 cm vlot verkrijgbaar.

Let op: deze afmetingen zijn voor matrassen, niet voor het bedframe. Je moet het frame ongeveer een centimeter breder en langer bouwen om het matras goed op het frame te kunnen leggen. Als je het frame te klein bouwt, kan wrijving ervoor zorgen dat het houten frame na een tijdje door de lakens en het matras schuurt. Bovendien is het lastig om lakens te vervangen als het matras strak in het bedframe ligt.

Materiaalkeuze

Bedframes kunnen van vrijwel elke houtsoort worden gemaakt, inclusief verschillende soorten zachthout en hardhout. Hardhout is sterker, stijver en - niet verrassend - harder dan zachthout. Als je zachthout gebruikt, zoals grenen of ceder, overweeg dan om de delen iets dikker en breder te zagen om ervoor te zorgen dat het bedframe sterk genoeg is. Multiplex is prima voor het maken van grote panelen in het hoofdeinde of voeteneinde, maar kies voor massief hout voor alle structurele onderdelen van het frame.

Hoogte bed

De hoogte van een bed is in veel huizen een twistpunt. Wat voor de één prettig is, kan voor een ander te hoog of te laag zijn. Meet de hoogte van je matras en pas vervolgens de hoogte van het bedframe aan om de gewenste afgewerkte hoogte te verkrijgen.

Bed op maat

De gemiddelde hoogte van een bed is ongeveer 25 centimeter van de vloer, hoewel veel antieke bedden wel 35 centimeter hoog zijn. Sommige moderne platformbedden zijn slechts 18 centimeter hoog. Om te bepalen of een bed een comfortabele hoogte heeft, ga je op de rand van het matras zitten met je voeten plat op de grond. Als je knieën ter hoogte van je heupen zijn, heeft het bed de juiste hoogte. Als je knieën aanzienlijk hoger of lager zijn dan je heupen, is het bed te laag of te hoog. Dit wordt natuurlijk een moeilijkere berekening als je partner veel langer of kleiner is.

Constructietechnieken

Gebruik voor een stevige constructie zowel lijm als schroeven om de bedframe-onderdelen te monteren. Vergeet niet dat je de grote framecomponenten - hoofdeinde, voeteneinde en de horizontale planken - moet kunnen demonteren om het frame door de deuropening te dragen en in de slaapkamer te zetten.

Er zijn verschillende manieren om het frame gemakkelijk af te breken en weer in elkaar te zetten, maar verreweg de gemakkelijkste en sterkste manier is om stalen rail-beugels te installeren. Elk paar beugels bestaat uit twee in elkaar grijpende delen. Een deel van de beugels schroef je stevig vast aan elk uiteinde van beide horizontale planken. De andere helft van de beugels moeten worden bevestigd aan het hoofdeinde en het voeteneinde. Vervolgens schuif je de onderdelen eenvoudig in elkaar om sterke, duurzame verbindingen te creëren, die je gemakkelijk uit elkaar kan halen als dat nodig is

De afwerking

Bedframes hebben een duurzame, gemakkelijk te reinigen, afwerking nodig. Breng voor een natuurlijke afwerking twee lagen polyurethaanvernis op waterbasis aan, die het hout beschermen zonder de natuurlijke kleur en textuur te veranderen of te verbergen. Als je liever de kleur van het hout wil verven, breng dan een gepigmenteerde houtbeits aan, gevolgd door een polyurethaan toplaag.

Verf is een zeer populaire afwerking voor bedframes, vooral omdat het in elke denkbare kleur verkrijgbaar is, maar het is niet zo duurzaam als polyurethaan. Als je besluit je bedframe te schilderen, begin dan met een laag primer, gevolgd door twee toplagen van hoogwaardige acryl-latexverf in halfglans of satijnglans.

Bed op maat

Een op maat gemaakt bed dat past bij je interieur is natuurlijk erg leuk. Heb je echter geen zin om dit zelf te maken, of wil je graag een ingewikkelde constructie met lades of een bijzonder gedetailleerde afwerking? Schakel dan SoSimply in om gemakkelijk een timmerman bij jou in de buurt te vinden. Vul het contactformulier in en krijg een diagnose en een offerte om onaangename verrassingen te voorkomen. De professionals van SoSimply gebruiken gecertificeerd materiaal van hoge kwaliteit en garanderen schoon en zorgvuldig werk.

Onze laatste realisaties

Bed op maat
In Vielsalm

Aanleggen van houten terras

Bed op maat
In Eeklo

Aanbrengen van houten gevel

Bed op maat
In Duffel

Plaatsen van op maat gemaakte kast

Bed op maat
In Stekene

Aanleggen van terras

Alle beschikbare professionals voor je woning

Een kleine herstelling, een groot project of een dringende depannage? SoSimply brengt je in contact met echte vakmensen om je probleem op te lossen.

Garanties van SoSimply

icon1

300 kwalitatieve professionals

icon4

Vakmannen in je buurt

icon2

Snel antwoord op al je vragen

icon5

De garantie van herstellingen volgens de regels van de kunst, met de beste materiale

icon3

Snelle planning van de werkzaamheden aan een correcte prijs

Contacteer ons