Vraag een offerte aan

Behangen: prijzen en informatie

Hoeveel kost behangen?

Het spreekt voor zich dat de kosten zullen afhangen van hoe groot de ruimte is die behangen moet worden en welk behangpapier je kiest. Vraag een offerte aan bij onze specialisten.

Vraag een offerte aan

3 tips om je voor te bereiden op goed behangen

Behangen

Behang kan zich niet vastklampen aan vette, vuile muren, oud behang of verf

Behangen

Door de vloer af te dekken met een plasticfolie of karton voorkom je plekken en beschadigingen.

Behangen

Behangpapier kan niet alles verhelpen. Uitstulpingen kan je makkelijk vlak schuren en putten kan je vullen met een sneldrogende pasta.

Behangen zonder zorgen

Als je graag een muur of meerdere muren in je huis wil behangen, start je met het uitzoeken van behang. Zorg ervoor dat alle behangrollen dezelfde kleur en tint hebben door ze bij daglicht te controleren. Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar het gaat vaker mis dan je denkt. Rollen die in een andere partij worden geleverd kunnen zorgen voor een klein kleurverschil. Overweeg ook of je eerst voering papier wil ophangen (geschikt voor muren die in minder goede staat zijn).

Behangen

Hoe dan ook, om goed werk te verrichten, moet je een goede behangtafel hebben. Gebruik een roller en geen kwast om je behanglijm glad op het behang aan te brengen. Let op, sommige behanglijm kan de afwerking van je behang aantasten, vooral als het behang dun is. Controleer welk type het beste is voor je behang (een lijm op tarwe basis is vaak goed). Je hebt ook een waterpas nodig, een veilige trapladder, behanglijm, een grote en een kleine kwast, een potlood, een schaar, een paar kleine breekmessen en tenslotte een behangstrijker.

Stap voor stap behangen

 1. Eerst moet je de muur voorbereiden. Vul een emmer voor de helft met water en de andere helft met behanglijm, bestrijk vervolgens de muren met het mengsel en laat het goed drogen. De behanglijm zal zich aan het mengsel hechten en veel beter plakken.
 2. Hang vervolgens een waterpas tegen de muur en teken met het potlood langs de verticale lijn (een waterpas geeft een perfect rechte lijn om ervoor te zorgen dat het papier recht hangt). Doe dit op regelmatige punten langs elke muur (bijv. de linker, midden- en rechterrand), omdat de vloeren en plafonds vaak ongelijk zijn.
 3. Meet nu de vloer-tot-plafond hoogte van de muur langs deze verticale lijnen en knip je behang op maat. Knip een paar centimeter extra. Let op: je hoeft niet elke strook papier afzonderlijk te meten. Markeer op de behangtafel en gebruik dit als richtlijn. Snij niet te veel stroken tegelijk als de muur ongelijk is.
 4. Leg eventueel voering papier voor het behang - dit dekt imperfecties af en zorgt voor een gladde ondergrond voor je behang. Rol elke strook papier plat over de tafel uit, zorg dat je de hele tafel bedekt (om te voorkomen dat er behanglijm op de tafel komt) en plaats een gewicht op elk uiteinde om te zorgen dat het papier niet terugrolt. Verspreid nu de behanglijm.
 5. Vervolgens moet je het behang opvouwen als een harmonica. Dat wil zeggen, vouw het behang van een zijde ongeveer 50 cm dubbel op de strook. Herhaal het proces totdat de hele strook is opgevouwen in een harmonica van 50 cm breed.
 6. Draag de harmonica via de trapladder naar de bovenkant van de muur, zodat een de gelijmde kant naar de muur wijst. Bevestig dit eerste stuk behang aan de bovenkant van de muur waar deze het plafond raakt. Begin 2 cm hoger dan de muur op het plafond en knip het overtollige materiaal af.
 7. Wees niet bang om het behang recht te schuiven terwijl je de harmonica geleidelijk langs de muur ontvouwt. De lijm droogt niet meteen op, dus is er ruimte om te manoeuvreren. Breng de bovenste helft van de strip aan en rol de rest af wanneer je halverwege bent. Zorg dat de stroken behang elkaar niet overlappen. Als de hoeken van het behang naar buiten krullen, breng dan meer behanglijm aan op de randen met een kleine kwast. Wrijf vervolgens de behangstrijker over de voorkant van het behang om het plat te maken en eventuele belletjes te verwijderen.
 8. Om het overtollige behang aan de boven- en (mogelijk) onderkant te verwijderen, druk je een markering in het papier met de rand van je schaar, trekt je het papier terug en snijd je langs de markering. Deze techniek werkt ook voor lastige hoeken. Het is beter om te veel behang te gebruiken en dit vervolgens in te korten. Gebruik voor een scherpere snede een klein breekmes. Hiermee kan je goed rondom deuren en ramen snijden. Verwissel de mesjes regelmatig, deze worden vrij snel bot.
 9. Als je voering papier gebruikt, laat dit dan goed drogen voordat je het behang aanbrengt - hoe snel het droogt, hangt af van hoe absorberend de muur is. Als het voeren papier eenmaal is aangebracht en er nog steeds onvolkomenheden uitsteken, tik je erop met een hamer om ze plat te maken.
  Gebruik dezelfde behangtechniek voor het behang, denk eraan om extra (tot 5 cm) aan de boven- en onderkant van elke strook toe te staan ​​voor het bijsnijden. En als het een heel licht patroon is, zorg er dan voor dat je de goede kant plakt. Voor behang met een groot, gecentreerd patroon, begin in het midden van de kamer, bijvoorbeeld bij een openhaard of schoorsteen en werk vanaf daar naar buiten. Voor een klein of eenvoudig patroon kun je beginnen aan de rand of hoek van een muur. Hoe dan ook, zorg ervoor dat je het patroon goed uitlijnt. Gooi geen restmateriaal weg - ze kunnen later van pas komen om eventuele fouten te dekken.
 10. Soms is het gemakkelijker om lijm op de muur te plakken dan op het papier. Raadpleeg het advies van de fabrikant, maar in het algemeen geldt dit voor fijn behang of behang met unieke afwerkingen, zoals een folieafwerking of kant.
Behangen

Tips voor lastige gebieden

 • Bij behangen rond een deur zonder kozijn, is het het beste om eroverheen te plakken (verwijder de grepen van tevoren, snij er niet omheen). Breng het behang boven en over de deur aan, maak het glad met de behangstrijker, gebruik vervolgens je vingers om de rand van de deur te lokaliseren waar deze opengaat en snijd langs die lijn met een breekmes.
 • Plak voor scharnieren en lichtschakelaars, hang het behang op zodat het de muur tot aan de bovenkant van het scharnier bedekt, gebruik nu de hoeken van de scharnier of knop om een ​​markering te maken en snijd langs deze lijnen met een mes. Vervolgens ontvouw je de rest van het papier.
 • Het is best om de radiatoren van de muren te halen voordat je gaat behangen. Als dat te moeilijk is, kun je zo ver mogelijk achter de radiator behangen.
Behangen

Wil je graag een professional inschakelen om je muren te laten behangen? Schakel dan SoSimply in om gemakkelijk een professional bij jou in de buurt te vinden. Vul het contactformulier in en krijg een diagnose en een offerte om onaangename verrassingen te voorkomen. De professionals van SoSimply gebruiken gecertificeerd materiaal van hoge kwaliteit en garanderen schoon en zorgvuldig werk.

Onze laatste realisaties

Behangen
In Ukkel

Schilderen van gevel

Behangen
In Stekene

Schilderen van kamer

Behangen
In Anderlecht

Plaatsen van behang

Behangen
In Ukkel

Opfrissen van gevel

Alle beschikbare professionals voor je woning

Een kleine herstelling, een groot project of een dringende depannage? SoSimply brengt je in contact met echte vakmensen om je probleem op te lossen.

Garanties van SoSimply

icon1

300 kwalitatieve professionals

icon4

Vakmannen in je buurt

icon2

Snel antwoord op al je vragen

icon5

De garantie van herstellingen volgens de regels van de kunst, met de beste materiale

icon3

Snelle planning van de werkzaamheden aan een correcte prijs

Contacteer ons