Vraag een offerte aan

Houten poort op maat: prijzen en informatie

Hoeveel kost een houten poort op maat?

Neem contact met ons op en ontvang een offerte van een specialist voor een op maat gemaakte houten poort, helemaal aangepast aan jouw wensen.

Vraag een offerte aan

Waarom kies je voor een houten poort op maat?

Houten poort op maat

Een houten poort heeft een warme uitstraling, als natuurproduct heeft het een warmere uitstraling dan aluminium of metaal.

Houten poort op maat

Er is bijna geen onderhoud nodig voor een houten poort.

Houten poort op maat

Je hebt op maat veel verschillende opties, ga je voor klassiek of modern. Jij beslist het zelf.

Hoe maak je een op maat gemaakte houten poort?

Een goed onderhouden poort is uitnodigend en geeft voorbijgangers een goede indruk van het huis dat erbij hoort. Als het tijd is voor een nieuwe, op maat gemaakte houten poort, kan je in dit artikel stapsgewijs lezen hoe je hieraan begint.

Deel 1 De voorbereiding

Stap 1

Zorg dat je het gereedschap en de materialen hebt die nodig zijn voor de klus. Het benodigde gereedschap kan iets verschillen per klus. Maar waarschijnlijk heb je de volgende dingen nodig:

 • Schroevendraaier
 • Boormachine/schroefmachine
 • Verstekzaag
 • Decoupeerzaag
 • 8cm roestvrijstalen terrasschroeven, om het frame in elkaar te zetten
 • 2-4 cm roestvrijstalen terrasschroeven, voor planken
 • Scharnieren
 • Klus- en timmer ervaring
Houten poort op maat

Stap 2

Als je een hek hebt, zorg er dan voor dat de hekpalen de poort kunnen ondersteunen. De afmeting van de poort moet niet breder zijn dan 122cm. Als de poort breder is, is het verstandig twee poorten te maken, die in het midden samenkomen.

 • Meet de breedte aan de boven- en onderkant. Hier kan een verschil in zitten. Maak de poort op basis van de smallere maat. Meet ook diagonaal om te controleren of de verhoudingen en hoeken kloppen.

Stap 3

Als je nog geen paal in de grond hebt staan om de poort aan te hangen, plaats deze dan. Zorg dat de paal een goede fundering heeft. Je moet ervoor zorgen dat na het ophangen van de poort de paal niet naar één kant trekt. De manier waarop je de paal verankert, hangt af van de grootte van de poort. Als de paal gemakkelijk kan worden verplaatst, zal de poort gaan hangen. Je moet ook controleren of de paal, en daarmee uiteindelijk de poort, waterpas is.

 • In de perfecte situatie heeft een poort van 122cm hoog een paal van 12 cm x 12 cm nodig. Voor een 183cm hoge poort is een paal van 15 cm x 15 cm nodig. De paallengte moet minstens één derde langer zijn dan de geplande poorthoogte. Het gat voor de paal moet minstens 15cm dieper zijn dan de paal zal worden begraven. De paal moet minstens één derde begraven zijn, maar bij voorkeur de helft van de lengte. Het gat moet 3x zo breed zijn als de paal. Beton is het beste voor het vullen van gaten, maar grind of dicht opeengepakte aarde werkt ook. De onderkant van de paal kan het beste worden ingesmeerd met oude motorolie, een vochtwerend/waterbestendig middel of buitenverf. Door dit uiteinde van de paal waterbestendige bescherming te geven, wordt de levensduur van de paal aanzienlijk verlengd. Wacht een paar dagen om te controleren of de paal niet kromtrekt. Stel de paal minstens 4 dagen bloot aan weer en wind. Hoe langer hoe beter, 2 weken is het beste. Dit is vooral belangrijk voor 'behandelde' palen die bij elkaar zijn gebundeld. Je wil er niet achter komen dat een paal na een week bijvoorbeeld is vervormd.

Stap 4

Meet het frame. Het frame voor een eenvoudige houten poort moet een eenvoudig vierkant zijn met 4 zijden, meestal iets kleiner dan de poortopening. Als je een 90cm x 150cm opening in het hek hebt, bouw dan een 90cm x 120cm vierkante poort uit weerbestendig hout. De poort moet een 2 à 3 centimeter minder breed zijn dan de opening om rekening te houden met scharnieren en de poort zelf als deze open en dicht gaat.

 • Meestal wordt gekozen voor dezelfde soort hout als voor het hek. Een andere keuze of afwerking is ook mogelijk. Wat je ook kiest, koop meer hout dan je nodig hebt om ervoor te zorgen dat je zeker genoeg hebt voor de klus.
Houten poort op maat

Deel 2 De poort bouwen

Stap 1

Zaag 5cm x 10cm framestukken op maat met een verstekzaag. Begin de poort door de bovenste en onderste stukken op de breedte/lengte te snijden die je hebt gepland, iets kleiner dan de opening in het hek. Snij de rechtopstaande zijplanken ongeveer 7cm korter dan de hoogte van de poort.

Stap 2

Schroef de bovenste en onderste planken vast aan de zijplanken (de poortomlijsting). Boor een geleidegat voor de schroeven voordat je ze erin steekt, zodat ze het hout niet splijten. Bevestig met terrasschroeven. Maak ook hiervoor eerst een geleidegat om te voorkomen dat het hout splijt. Meet vanaf de bovenste binnenhoek naar de tegenovergestelde onderste binnenhoek. Doe dit ook in tegenovergestelde richting om het vierkant te controleren.

 • Als je begint met het monteren van de poortomlijsting, is het goed om deze op een plat oppervlak te leggen, zoals een terras of de oprit. Bevestig de bovenste en onderste plank aan de zijplanken en zorg ervoor dat het geheel vierkant is.

Stap 3

Meet een plank af om deze schuin van hoek naar hoek in het vierkant te plaatsen. Zaag de uiteinden schuin af voor een naadloze constructie. Bevestig deze plank aan de bovenste en onderste plank van de omlijsting. Dit maakt de poort extra stevig. Maak de plank vast met terrasschroeven na het maken van een geleidegat.

 • Maak de schuine plank op maat met een verstekzaag. Plaats de plank op de omlijsting. Markeer met een potlood waar je moet zagen.
 • Schroef de plank in een hoek van 45 graden aan de onderste plank van de omlijsting en aan de tegenoverliggende hoek aan de bovenplank.

Stap 4

Snij en installeer de planken. Nadat je het frame hebt ontworpen en gebouwd, moet je de rest van de planken gelijkmatig op de voorkant van het frame bevestigen om de houten poort af te maken. Meet de omlijsting van boven naar beneden en zaag de planken in deze maat. Laat minimaal 0.3 cm tussen de planken voor veranderingen door weersinvloeden.

 • Snijd planken met een tafelzaag en zet ze vast met terrasschroeven. Boor van tevoren een geleidegat.

Deel 3 De poort afmaken

Stap 1

Ontwerp de bovenkant van de poort. Je kan met een decoupeerzaag decoratie toevoegen. Als je hier geen tijd aan wil besteden, is dat niet nodig. Over het algemeen zijn een afgeschuinde rand (halve cirkel), een afdruk van je achternaam of andere kleine decoratieve markeringen populair.

 • Om te beginnen met ontwerpen teken je een halve cirkel op de bovenkant van de poort. Gebruik hiervoor een touwtje en een potlood. Als je een houtbewerker bent of dit leuk vindt, wees dan creatief met de afwerking. Maak van de eerste plank een mal en gebruik deze mal voor de andere planken.

Stap 2

Installeer scharnieren en bevestig de poort aan het hek. Zet de poort op zijn plaats en ondersteun hem aan de onderkant met stukken 5cm x 10 cm planken. Gebruik een potlood om te markeren waar het scharnier op de paal moet komen en zet de poort vervolgens neer. Boor een geleidegat waar de schroeven gaan. Schroef de scharnieren in de poort, zet de poort op de planken en bevestig de scharnieren aan de paal.

Stap 3

Installeer een (automatische) vergrendeling. Markeer met een potlood waar de schroeven moeten komen, boor dan de geleidegaten en installeer de vergrendeling.

Stap 4

Behandel het hout met verf of spuitverf.

Probeer het hele oppervlak gelijkmatig te bedekken en zorg ervoor dat ook de onderkant van de planken worden verzegeld. Dit is het gebied dat normaal gesproken als eerste gaat rotten of verkleuren. Laat het een paar uur drogen in een droog klimaat of een dag in een vochtiger klimaat.

Stap 5

Test en gebruik je nieuwe poort!

Houten poort op maat

Wil je graag een professional inschakelen voor het op maat maken van je poort? Schakel dan SoSimply in om gemakkelijk een professional bij jou in de buurt te vinden. Vul het contactformulier in en krijg een diagnose en een offerte om onaangename verrassingen te voorkomen. De professionals van SoSimply gebruiken gecertificeerd materiaal van hoge kwaliteit en garanderen schoon en zorgvuldig werk.

Onze laatste realisaties

Houten poort op maat
In Schaarbeek

Aanleggen van houten terras

Houten poort op maat
In Geel

Aanbrengen van houten gevel

Houten poort op maat
In Schaarbeek

Plaatsen van op maat gemaakte kast

Houten poort op maat
In Ukkel

Aanleggen van terras

Alle beschikbare professionals voor je woning

Een kleine herstelling, een groot project of een dringende depannage? SoSimply brengt je in contact met echte vakmensen om je probleem op te lossen.

Garanties van SoSimply

icon1

300 kwalitatieve professionals

icon4

Vakmannen in je buurt

icon2

Snel antwoord op al je vragen

icon5

De garantie van herstellingen volgens de regels van de kunst, met de beste materiale

icon3

Snelle planning van de werkzaamheden aan een correcte prijs

Contacteer ons