Vraag een offerte aan

Parket behandelen: prijzen en informatie

Hoeveel kost het om parket te behandelen?

Dat zal afhangen van hoe groot de te behandelen parketvloer is en in welke staat deze momenteel is. Vraag een offerte aan bij onze vakmannen voor een duidelijke prijs.

Vraag een offerte aan

Wat moet je doen om jouw parket goed te behandelen?

Parket behandelen

Dweil vooral niet te nat. Dit zorgt voor problemen met jouw parket.

Parket behandelen

Gebruik minstens een keer per jaar onderhoudsolie, dit zorgt ervoor dat de parketvloer langer mooi blijft.

Parket behandelen

Gebruik parketzeep bij het reinigen om zo geen schade aan te richten of lelijke chemische strepen achter te laten.

Hoe kun je parket het beste behandelen?

Wil je jarenlang genieten van je houten parketvloer? Dat kan, als je het parket schoonmaakt en goed behandelt. In dit artikel bespreken we hoe je parket het best kunt behandelen.

  

Houten vloeren zorgen voor een gezellige sfeer. Ze zijn echter ook onderhevig aan zeer zware slijtage. Denk aan hoge hakken, stenen in het profiel van je schoenen en alledaags vuil. Geen enkele natuurlijke houten vloer kan dat lang ondergaan zonder tekenen van slijtage te tonen. Daarom moet je parket vanaf het begin behandelen met olie, was of lak. Je moet parket echter ook goed en regelmatig schoonmaken om er jarenlang van te genieten. Waar moet je op letten bij het behandelen van parket en vloerdelen? Wij geven je handige tips over hoe je het best parket kunt behandelen.

Parket behandelen

Algemene tips in en informatie

  • Over het algemeen moet je onthouden dat hout een levend materiaal is en dat het uitzet en krimpt bij veranderingen in vochtigheid en temperatuur. Om te voorkomen dat je parket krom trekt, moet je de temperatuur en het vochtgehalte van de lucht relatief constant houden. Ideaal is een binnenklimaat van ongeveer 20 graden en een luchtvochtigheid tussen de 50 en 60 procent.
  • Voordat je de houten vloer veegt (vloerplaten of parket), moet je altijd de vloer stofzuigen: vuil en zand hebben hetzelfde effect als schuurpapier op houten vloeren. Ze verhogen de slijtage van de beschermlaag. Dat maakt het gemakkelijker voor vocht en vuil om schade aan te richten.
  • Een vloermat bij de ingang vangt veel vuil op. In gebieden met veel doorgang worden grotere vuilvangers aanbevolen.

Onderhoud en behandelen van parket

 

Allereerst moeten we onderscheid maken tussen parketvloeren met gelakte oppervlakken en vloeren met geoliede of gewaxte afwerking. De oppervlakteafwerking bepaalt de zorg die ze nodig hebben.

Het is belangrijk om alledaags vuil voorzichtig en met de juiste reinigingsmiddelen te verwijderen. Gebruik nooit microvezeldoekjes of allesreinigers. Die doeken werken als kleine krasborstels en de schoonmaakmiddelen zijn ook veel te agressief. Stoomreinigers zijn evenmin geschikt om parket te behandelen. Gebruik in plaats daarvan speciale parketreinigers en een zachte dweil. Volg altijd de onderhoudsinstructies zodat je de volledige garantie op je product behoudt.

Als vloeren licht vervuild zijn, is stofzuigen voldoende voor regelmatige reiniging. Daarna is afvegen met een bijna droge katoenen dweil voldoende om de resterende vervuiling voorzichtig te verwijderen. Wees echter voorzichtig: als het parket te nat wordt, zal het oppervlak op den duur beschadigd raken. Wanneer er schade optreedt, zoals een zilvergrijs of ruw parketoppervlak, is schuren de enige manier om de schade te herstellen.

Onvoldoende zorg is de meest gemaakte fout. Vuil moet regelmatig van parketvloeren worden verwijderd. Wij adviseren dat dit om de 1 tot 2 weken moet gebeuren in privéwoningen. In de horeca of commerciële gebouwen kan het zinvol zijn om de vloer om de 1 tot 2 dagen schoon te maken.

Onderhoud van houten vloeren

 

Net als bij parket kunnen houten vloerdelen ook worden onderverdeeld in gelakte en ongelakte vloeren. De zorgprocedures voor houten vloerdelen zijn vergelijkbaar met die voor parketvloeren en zijn afhankelijk van de oppervlakteafwerking. Er zijn specifieke poetsmiddelen voor gelakte vloeren en speciale verzorgingsproducten voor vloeren die met olie en was zijn behandeld. Deze onderhoudsproducten beschermen niet alleen de vloerplanken tegen fijne krassen door stof of zand, ze voorkomen ook dat het vuil te gemakkelijk blijft plakken.

Houten vloerdelen in oude gebouwen hebben vaak zeer brede voegen. Als dit het geval is, moet je er echt voor zorgen dat je de vloerplanken grondig stofzuigt en niet te veel water gebruikt bij het dweilen. Gebruik altijd een professioneel verzorgingsproduct bij het schoonmaken van de planken. De zorg is echter niet veel meer werk dan bij afgedichte voegen.

Parket behandelen

Tip: oudere (gelakte) houten vloeren zien er beter uit als ze ongeveer één keer per jaar worden gepolijst. Wel moet de oude vloerwas eerst met een machine worden verwijderd. Daarna wordt het hout opnieuw verzegeld met een polijstmachine en vloeibare vloerwas. Je kunt polijstmachines huren tegen een kleine prijs in de grotere doe-het-zelfzaken.

Voorkomen is beter dan genezen

 

Het komt vaak voor dat mensen geen preventieve actie ondernemen. Ze gaan pas op zoek naar een oplossing als de houten of parketvloeren in zeer slechte staat verkeren. Dit terwijl regelmatige behandeling de noodzaak van een grondige opknapbeurt kan voorkomen en je zo de vloer een lange tijd kan behouden.

Voor gelakte houten vloeren moet je ongeveer twee keer per jaar een zeer dunne laag van een speciaal onderhoudsmiddel op het hout aanbrengen.

Behandelde vloeren moet je ongeveer één keer per jaar behandelen met een nieuwe waslaag - en hetzelfde geldt voor geoliede vloeren: de vloer polijsten met olie geeft een nieuwe beschermende laag. Je moet er echter voor zorgen dat er geen overtollige olie op het oppervlak achterblijft. Wanneer plassen olie op het houten oppervlak opdrogen laten ze lelijke vlekken achter.

Hardwaxolie is een combinatie van olie en was. Het kan in één keer worden aangebracht, wat het behandelingsproces versnelt. Het nadeel van het snel sluiten van de poriën in het hout is echter een verminderde waterdichtheid. Dit vereist uiteindelijk meer dagelijkse verzorging.

Parket behandelen

Wat kun je doen als je houten vloer bekrast is?

 

Het is bijna onmogelijk om krassen te vermijden, zelfs als je altijd op sokken loopt.Op geoliede en in de was gezette oppervlakken zijn kleine krasjes echter bijna onzichtbaar na een onderhoudsreiniging. Met gelakte oppervlakken kan lakverzorging helpen je vloer in goede staat te houden. Bij het aanbrengen van de producten vult deze lak de krasjes en sluit het oppervlak weer af.

Als er grotere krassen of veel krassen zijn, wordt het oppervlak van het hout grijs zonder vernis. Van zodra het een bepaalt punt bereikt, is de enige oplossing groot onderhoud van de vloer: de schuurmachine.

Is dit een te grote klus? Of wil je simpelweg niet riskeren dat het resultaat tegenvalt? Schakel dan SoSimply in om gemakkelijk vloerspecialist bij jou in de buurt te vinden. Vul het contactformulier in en krijg een diagnose en een offerte om onaangename verrassingen te voorkomen. De professionals van SoSimply gebruiken gecertificeerd materiaal van hoge kwaliteit en garanderen schoon en zorgvuldig werk.

Onze laatste realisaties

Parket behandelen
In Gent

Schilderen van gevel

Parket behandelen
In Laarne

Schilderen van kamer

Parket behandelen
In Vielsalm

Plaatsen van behang

Parket behandelen
In Eeklo

Opfrissen van gevel

Alle beschikbare professionals voor je woning

Een kleine herstelling, een groot project of een dringende depannage? SoSimply brengt je in contact met echte vakmensen om je probleem op te lossen.

Garanties van SoSimply

icon1

300 kwalitatieve professionals

icon4

Vakmannen in je buurt

icon2

Snel antwoord op al je vragen

icon5

De garantie van herstellingen volgens de regels van de kunst, met de beste materiale

icon3

Snelle planning van de werkzaamheden aan een correcte prijs

Contacteer ons