Vraag een offerte aan

Septische put ledigen: prijzen en informatie

Hoeveel kost het ledigen van een septische put?

Hoeveel het kost om een septische put te ledigen, hangt onder andere af van het systeem en de grootte van de put. Neem contact met ons op voor een offerte.

Vraag een offerte aan

3 dingen om te weten over het ledigen van een septische put

Septische put ledigen

De periode waar je deze schoonmaakt is afhankelijk van gebruik, er is niet een specifiek antwoord.

Septische put ledigen

Het is niet aan te raden dit zelf te doen, een kleine fout kan leiden tot grote problemen.

Septische put ledigen

Je moet deze regelmatig reinigen want anders kan de septische tank overvol raken en overstromen.

Hoe werkt een septische put en wanneer ledig je een septische put?

Een septische put (ook wel ‘beerput’ genoemd) is een sedimentatietank die wordt gebruikt voor de verwerking van afvalwater door middel van biologische ontbinding en drainage.

Septische putten zorgen voor een veilige afvoer van afvalwater en zijn daarom erg populair in gebieden zonder rioleringsnetwerk of gebieden met een slecht afvoersysteem. Ze werken door uitwerpselen en afvalwater te verzamelen in één grote ondergrondse tank. Ze worden voornamelijk gebruikt in afgelegen gebieden.

Septische put ledigen

Septische putten worden niet veel gebruikt in stedelijke gebieden, gezien afval in steden en dorpen wordt verwerkt via het riool dat wordt onderhouden door de plaatselijke gemeente.

Basisprincipes van septisch systeem voor huizen

Een septisch systeem heeft een eenvoudig ontwerp. Het is een ondergrondse waterdichte container (meestal rechthoekig of rond) gemaakt van glasvezel, kunststof of beton.

 

De tank is verbonden met twee leidingen (een inlaat en uitlaat). De inlaat, laat het afvalwater in de septische put lopen. Door zwaartekracht wordt het vaste afval van het vloeibare afval gescheiden. De uitlaat, ook wel infiltratieveld genoemd, haalt het voorbewerkte afvalwater uit de septische put en verdeelt het gelijkmatig over de bodem.

Na verloop van tijd scheidt het afvalwater zich in 3 lagen. De toplaag is olie en vet en drijft boven het afval. Dit heet uitschot. De middelste laag is het afvalwater samen met afvaldeeltjes. De onderste laag bestaat uit deeltjes die zwaarder zijn dan water en vormen een laag slib.

In de tank breken bacteriën uit het afvalwater het vaste afval af. Deze bacteriën breken het vaste afval snel af. Hierdoor kunnen de vloeistoffen zich gemakkelijk scheiden en wegstromen.

Een septische put ledigen: Een vereiste om de paar jaar

Als een septische put niet regelmatig wordt schoongemaakt (binnen 1 jaar voor kleinere tanks), bouwen zich gifstoffen en antibacteriële stoffen op die vitale bacteriën doden. Deze vitale bacteriën zijn essentieel voor de afbraak van het afval.

Veel huishoudelijke schoonmaakmiddelen bouwen slib op in de septische put en afvoerleidingen. Dit leidt tot het falen van het septische systeem. Met falen bedoelen we dat het vaste afval het systeem blokkeert en een overstroming veroorzaakt uit het toegangsrooster.

 

Het falen van het septisch systeem is niet alleen een dure aangelegenheid, maar ook een broedplaats voor door water overdraagbare ziekten. Buiten dat kan het ongelofelijk stinken! Afhankelijk van de ernst en de schade aan het septisch systeem, is het belangrijk dat je begrijpt hoe belangrijk het reinigen van een septische put is.

Draag bij om je huis een betere plek te maken

Volg een strikte routine voor het ledigen van een septische put om het systeem te beschermen tegen verstopping en defecten. Je kan bij de meeste afvalverwerkingsbedrijven terecht om het septische systeem te laten onderhouden en de goede werking ervan te garanderen.

Septische put ledigen

Je kan jezelf niet meer herinneren wanneer je de septische put voor het laatst hebt geledigd? Dit is wat je moet doen

Het afbraakproces in de tank vertraagt. Dit leidt tot verstopping en overloop. In de loop van tijd kunnen grond, slib, uitwerpselen en vast afval zich ophopen. Met als gevolg dat het vaste afval begint op te bouwen. Dit proces verergert en uiteindelijk faalt het septisch systeem en houdt op met functioneren.

 

Het is moeilijk te zeggen wanneer een septisch systeem problemen heeft. Problemen kunnen zich ontwikkelen van 2 jaar tot wel 100 jaar na installatie! In plaats van wachten tot het septische systeem zijn breekpunt heeft bereikt, is het raadzaam om proactief te handelen. Het is aanbevolen de put om de 1 tot 3 jaar te ledigen.

Een van de beste manieren om dit te doen, is door het water te reinigen voordat het de tank verlaat. Het maandelijks aanbrengen van een sterke septische-put reiniger in de afvoerzone is aanbevolen. Deze reiniger kan het doden van vitale bacteriën door andere reinigingsmiddelen tegengaan. Voor de afbraak van vast afval is het erg belangrijk dat vitale bacteriën in de tank blijven.

Een gemakkelijk alternatief: Huur professionals in

Het inhuren van een professioneel rioleringsbedrijf is de ultieme manier om het reinigingsproces te verzorgen. Met jarenlange expertise in het verwijderen van alle soorten afval helpen zij met de beste oplossingen om een ​​veilige en ziektevrije omgeving te behouden. Wanneer je experts inhuurt van een gerenommeerd bedrijf, zorgen zij ervoor dat niet alleen het afval wordt verwerkt, maar ook dat onaangename geuren worden verwijderd.

Dit is wat experts je aanraden

Het ledigen van je septische put hangt grotendeels af van het aantal personen per huishouden en hoeveel de put gebruikt wordt. Daarom kan het schoonmaakproces per huishouden verschillen. Experts raden aan om de septische put altijd binnen 12 maanden na installatie schoon te maken.

Afvalverwerkingsbedrijven beginnen met het ledigen van de put en het verwijderen van al het vaste afval dat is verzameld. Het afval wordt opgevangen in een zuigwagen, een tankwagen met zuigapparatuur. Deze pompt het afvalwater en slib van de septische put naar de tank van de vrachtwagen.

Als de septische put echter jarenlang niet is schoongemaakt, is de kans groter dat het infiltratieveld verstopt raakt. Het afvalverwerkingsbedrijf zorgt ervoor dat zware slib wordt verwijderd, zodat er ruimte is voor een goede afvoer. Ze gebruiken zuigwagens om het zware schoonmaakwerk te doen.

De omgeving schoonhouden is de taak van ieder van ons. Beschik je over een septische put dan word je wettelijk verplicht om deze te onderhouden. We leggen de nadruk op het reinigen van het systeem binnen een jaar omdat het systeem kan gaan stinken als je de septische put jarenlang niet onderhoudt.

Ook kan je het reinigen van een septische put niet voorkomen omdat het slib een probleem wordt voor de grond. Als je te laat bent met het inhuren van professionals, kan het zijn dat je septische put niet meer functioneert. Het kan veel meer kosten om dit te herstellen omdat ook de inlaat en uitlaat dan moeten worden gereinigd.

Recycling: goed voor de economie, goed voor het milieu

Gezien al het afval dat uit een septische put komt biologisch is, is het strikt verboden het afval naar een stortplaats te brengen. Zware slib kan wel naar een stortplaats worden gebracht als je het vloeibare afval alvorens laat verwijderen (dit kan alleen worden gedaan als het bedrijf hiervoor een vergunning heeft).

Slib kan ook worden omgezet in meststoffen voor landbouw door middel van anaerobe vergisting. De meest gebruikelijke bewerking van slib is het creëren van biogas en energie, bijvoorbeeld elektriciteit.

Septische put ledigen 

Afvalverwerkingsbedrijven blijven de beste optie om het afvalwater op de juiste manier te verwerken. Ze sturen het afvalwater naar recyclagecentra en gebruiken de nieuwste technologieën om het te verwerken. Tegenwoordig profiteert een groot deel van de landbouwsector van dit afvalwater.

De keuze van het juiste bedrijf zal je zorgen wegnemen. Kies een bedrijf dat:

  • Een vergunning heeft om allerlei soorten afval te vervoeren
  • Is uitgerust met de juiste faciliteiten
  • Is geregistreerd voor de behandeling van afvalwater
 

Mocht het niet lukken om je septische put zelf te ledigen, schakel dan So Simply in om gemakkelijk een afvalverwerkingsbedrijf bij jou in de buurt te vinden. Vul het contactformulier in en krijg een diagnose en een offerte om onaangename verrassingen te voorkomen. De afvalverwerkingsbedrijven van So Simply gebruiken gecertificeerd materiaal van hoge kwaliteit en garanderen schoon en zorgvuldig werk.

Onze laatste realisaties

Septische put ledigen
In Laarne

Vervangen van douche

Septische put ledigen
In Ichtegem

Installeren van toilet

Septische put ledigen
In Schaarbeek

Installeren van waterleidingen

Septische put ledigen
In Peer

Installeren van gootsteen

Septische put ledigen
In Nijlen

Plaatsen van inloopdouche

Alle beschikbare professionals voor je woning

Een kleine herstelling, een groot project of een dringende depannage? SoSimply brengt je in contact met echte vakmensen om je probleem op te lossen.

Garanties van SoSimply

icon1

300 kwalitatieve professionals

icon4

Vakmannen in je buurt

icon2

Snel antwoord op al je vragen

icon5

De garantie van herstellingen volgens de regels van de kunst, met de beste materiale

icon3

Snelle planning van de werkzaamheden aan een correcte prijs

Contacteer ons