Vraag een offerte aan

Wc ontstoppen: prijzen en informatie

Hoeveel kost het ontstoppen van een wc?

Bij het ontstoppen van een wc hangt de prijs af van de soort en de grootte van de obstructie en de wc zelf. Bij ons krijg je een exacte offerte van ervaren specialisten.

Vraag een offerte aan

Drie dingen die je moet weten bij het ontstoppen van een toilet

Wc ontstoppen

Gebruik geen schadelijke materialen die de pot kunnen beschadigen

Wc ontstoppen

Zorg ervoor dat je altijd rubberen handschoenen draagt voor jouw bescherming

Wc ontstoppen

Laat chemicaliën voor zoveel mogelijk links liggen, anders kan een loodgieter hier last van krijgen

Hoe ontstop je een wc

 

Een verstopte wc komt nooit goed uit. Als het helaas toch zo ver is en je moet je wc ontstoppen, dan wil je van zwaar werk, licht werk maken.

Het is eenvoudig om in paniek te raken en de toiletborstel te gebruiken als een geïmproviseerde ontstopper, maar met stijgend water en een hardnekkige blokkade wil je de juiste stappen nemen om de blokkade te verwijderen met zo min mogelijk rotzooi.

Het besluit om de blokkade zelf aan te pakken of een loodgieter in te schakelen, hangt af van factoren als tijd, kosten en urgentie. Als je de blokkade echter snel wil oplossen kunnen deze eenvoudige tips helpen zonder dat je een professional hoeft in te schakelen.

Wc ontstoppen

Wat te doen als je wc is geblokkeerd

Als je een geblokkeerde wc hebt is de eerste regel: niet in paniek raken, zelfs niet als je haast hebt. Kunnen gasten elk moment voor de deur staan, of staat de makelaar op het punt om op bezoek te komen? Blijf rustig. Het kan verontrustend zijn als je wc geblokkeerd is, maar deze stappen helpen je het probleem op te lossen.

De ontstopper methode

ontstoppers kunnen ongeveer 90% van de verstopte toiletten oplossen, dus het ligt voor de hand om hier mee te beginnen.

 1. Sluit de bodemklep

  : Als je al een keer hebt doorgespoeld en er gebeurt niets, vermijd dan hoe dan ook de verleiding om een ​​tweede keer door te spoelen. Hierdoor voorkom je de nachtmerrie van een overstroomde wc. Het eerste wat je doet is de deksel van het reservoir openen en de bodemklep handmatig sluiten. Geen zorgen! Het water in het reservoir is perfect schoon. Zoek een ronde afvoerstopper die aan een ketting is bevestigd. Dit is de bodemklep. Als je deze sluit voorkom je dat er meer water in de pot stroomt.
 2. Bescherm de ruimte

  : In plaats van wild om je heen te grijpen naar badhanddoeken of meters wc-papier, plaats krantenpapier of keukenpapier rondom de wc om spetters of druppels op te vangen. Het is ook een goed idee om een ​​raam te openen of de afzuigkap aan te zetten. Dit helpt bij het verdrijven van eventuele ongewenste geuren.
 3. Bescherm jezelf

  : Trek rubberen handschoenen aan om jezelf tegen bacteriën te beschermen. Idealiter wil je handschoenen die tot aan de ellebogen reiken. Het kan smerig worden, dus het is een goed idee om oude kleding te dragen. Zorg dat je een emmer bij de hand hebt, zodat je eventuele blokkades uit de pot kan verwijderen in plaats van verder te duwen.
 4. Grijp niet meteen naar de ontstopper

  : Als er een duidelijke obstructie is (je kind heeft bijvoorbeeld een speeltje in de wc laten vallen), dan is de voor de hand liggende stap om dit te verwijderen met je handen. Idealiter weer met handschoenen die tot aan de ellebogen reiken.
 5. Kies het juiste gereedschap

  : Als de handmatige aanpak niet succesvol blijkt, is de ontstopper de volgende stap. Het is handig om een ​​ontstopper te hebben als onderdeel van je sanitaire hulpmiddelen. Er zijn ontstoppers in verschillende soorten en maten, van huishoudelijke kwaliteit voor licht gebruik, tot hoge kwaliteit voor zwaar gebruik. Kies een ontstoppers met een uitklapbare rubberen flens die een goede afdichting creëert. Als je deze niet hebt, helpt het om een ​​oude doek rond de zuignap te bevestigen. Je kan de zuignap soepel en buigzaam maken door deze eerst onder heet water te houden.
 6. Het zit ‘m allemaal in de methode

  : De zuignap moet het gat volledig bedekken en moet volledig ondergedompeld zijn om te functioneren. Je kunt altijd water uit de gootsteen aan het toilet toevoegen als dat nodig is. Beweeg de ontstopper eerst langzaam op en neer op het gat, waarna u krachtig omhoogtrekt om de verstopping los te krijgen. Verhoog de neerwaartse beweging met meer kracht en je zal zien dat het water begint weg te lopen. Houd er rekening mee dat het 15 minuten of langer kan duren voor dat de blokkade af neemt.
 7. Controleer je afvoer

  : Het kan zijn dat je methode werkt en de pot leger wordt, maar de verstopping blijft bestaan. Spoel de wc door om de afvoer te controleren. Als de verstopping blijft zitten, laat dan de ontstopper zitten en vul de pot opnieuw met water tot het gebruikelijke niveau. Je begint het proces opnieuw. Het is mogelijk dat je dit een paar keer moet herhalen totdat je zeker weet dat de verstopping is verdwenen.
Wc ontstoppen

Hopelijk heb je nu een wc die goed doorspoelt. Zo niet, dan zijn er andere methoden die je kan proberen om hardnekkige blokkades op te lossen.

Andere manieren om een wc te ontstoppen

Over het algemeen is de ontstopper de beste manier om een wc te ontstoppen. Mocht de blokkade blijven bestaan, maak je dan geen zorgen. Als je een wc hebt die regelmatig verstopt raakt omdat deze niet veel afval aankan, kan je een combinatie van een halve liter heet water met zuiveringszout en azijn gebruiken. Dit is een milieuvriendelijk en prima alternatief voor een chemische en commerciële afvoerreiniger.

De hoeveelheid water is belangrijk omdat het gewicht helpt om de verstopping te verwijderen. Het water moet heet zijn maar mag niet koken, anders kan het porselein barsten. Hier lees je meer informatie over hoe je een geblokkeerde wc kunt ontstoppen als een ontstopper niet werkt.

 1. Creëer een chemische reactie

  : De eerste stap is om een ​​kopje zuiveringszout en twee kopjes azijn in je wc te gieten. De reactie tussen deze twee stoffen zorgt voor een bruisend effect dat zachte blokkades helpt op te lossen.
 2. Giet water vanaf heuphoogte

  : Door het hete water vanaf heuphoogte rechtstreeks in de pot te gieten, vermijd je dat de sifon te veel weerstand creëert om een ​​blokkade verder te duwen. Laat de het water een nachtje staan zodat alle organische stoffen kunnen intrekken.
 3. Plaats de ontstoppingsveer

  : Spoel de volgende dag je wc door. Als je wc nog steeds geblokkeerd is bij de tweede keer doorspoelen, dan kan het zijn dat je een harde obstructie hebt. Als dit het geval is kan je de draad van een kleerhanger gebruiken om de verstopping los te maken of je kan een ontstoppingsveer kopen of lenen (ook bekend als een 'loodgieterslang’ of een 'vijzel'). Professionele loodgieters gebruiken meestal een ontstoppingsveer.
 4. De draai aanpak

  : Het doel van een ontstoppingsveer is om de veer verder in de afvoerpijp te duwen totdat je de verstopping tegenkomt. Hierna probeer je de slang door de verstopping te draaien om de verstopping in kleinere stukjes te breken. Als het water dan wegloopt, spoel dan door om te zien of het blijft weglopen zoals het hoort. De slang heeft aan het uiteinde een haak om per ongeluk doorgespoelde voorwerpen eruit te halen, zoals kinderspeelgoed.

Hoe kun je een wc ontstoppen als al het bovenstaande niet lukt

Als de ontstopper, chemische reactie en loodgieterslang niet werken moet je mogelijk verdere stappen ondernemen. Bijvoorbeeld door de wc los te schroeven en uit elkaar te halen. Je kan dan de bevestigingsring verwijderen (zorg ervoor dat je eerst de watertoevoer uitschakelt). Dit lost het probleem meestal op. Zorg ervoor dat je een nieuwe ring en bevestigingsbouten koopt om de wc opnieuw af te sluiten zodra de blokkade is opgelost.Als de problemen aanhouden of als je ontdekt dat er water door andere afvoeren in je huis omhoog komt, is het misschien tijd om een loodgieter te bellen die grote verstoppingen snel op kan lossen. Loodgieters werken niet alleen snel, een professionele aanpak van je sanitaire crisis kan een hoop kopzorgen schelen.

Wc ontstoppen

Je kunt So Simply inschakelen om gemakkelijk een loodgieter bij jou in de buurt te vinden. Vul het contactformulier in en krijg een diagnose en een offerte om onaangename verrassingen te voorkomen. De loodgieters van So Simply gebruiken gecertificeerd materiaal van hoge kwaliteit en garanderen schoon en zorgvuldig werk.

Onze laatste realisaties

Wc ontstoppen
In Eeklo

Vervangen van douche

Wc ontstoppen
In Duffel

Installeren van toilet

Wc ontstoppen
In Duffel

Installeren van waterleidingen

Wc ontstoppen
In Nijlen

Installeren van gootsteen

Wc ontstoppen
In Ukkel

Plaatsen van inloopdouche

Alle beschikbare professionals voor je woning

Een kleine herstelling, een groot project of een dringende depannage? SoSimply brengt je in contact met echte vakmensen om je probleem op te lossen.

Garanties van SoSimply

icon1

300 kwalitatieve professionals

icon4

Vakmannen in je buurt

icon2

Snel antwoord op al je vragen

icon5

De garantie van herstellingen volgens de regels van de kunst, met de beste materiale

icon3

Snelle planning van de werkzaamheden aan een correcte prijs

Contacteer ons