Woningwerken
Rookmelder-plafond

Alles over de plaatsing van rookmelders in je huis

13-01-2021 | Klusjesdienst

Sinds 1 januari 2020 moeten alle woningen in Vlaanderen voorzien zijn van rookmelders of een branddetectiesysteem. Bij een brand is vaak immers niet het vuur zelf, maar de rook die het gevaarlijkst is. Mensen stikken meestal door de rook voordat de vlammen hen bereiken. Het is daarom zeer belangrijk dat er rookmelders op de juiste plaatsen in je woning aanwezig zijn, zodat je op tijd wordt gewaarschuwd voor brandgevaar.

 

In welke ruimtes plaats je best rookmelders?

 

De Vlaamse wetgeving zegt dat er een rookmelder aanwezig moet zijn op elke verdieping van een eengezinswoning of appartement. De ideale ruimte om een rookmelder in te plaatsen is de hal. Deze ruimte vormt meestal de verbinding tussen mogelijke brandhaarden, zoals de keuken, en de slaapkamers én is meestal de voornaamste vluchtroute. Zorg er dus voor dat je zowel in de hal op de begane grond, als in de trappenhal op de eerste verdieping een rookmelder hebt.

 

Bij woningen die zich volledig op het gelijkvloers bevinden, moeten de rookmelder zo dicht mogelijk bij de woonkamer geplaatst worden. Het signaal van de rookmelder moet echter duidelijk hoorbaar zijn tot in de slaapkamers. Daarom mag de rookmelder in de gang maximum 3 meter van de slaapkamerdeur verwijderd zijn. Afhankelijk van de lengte van de gang en hoeveel slaapkamers er juist in de woning zijn, is het mogelijk dat er meerdere rookmelders geplaatst moeten worden.

 

Het spreekt voor zich dat je best geen rookmelders plaatst in plekken waar er een grotere kans bestaat in het vormen van rook, gassen, waterdamp of veel stof. Denk hierbij aan keukens, badkamers, garages of kelders. Zo zal je geen last hebben van rookmelders die constant vals alarm geven.

 

Hoe plaats je best rookmelders?

 

Ben je van plan een rookmelder te plaatsen? Dan zijn er nog een aantal tips en regels in het achterhoofd te houden. Als je een rookmelder in een loopruimte zoals een gang plaatst, let er dan op dat je de melder niet verder dan 7,5 meter van een ruimte plaatst waar brand zou kunnen ontstaan. Zorg er ook voor dat er maximaal 7,5 meter tussen twee rookmelders bestaat.

 

Een rookmelder plaats je ook het best ondersteboven in het midden van een plafond, want de melder is gevoelig voor stof. Hangt je verlichting in de weg? Dan kan je de rookmelder ook tegen de muur plaatsen. Let bij een plaatsing op de muur erop dat de rookmelder hoog genoeg hangt (minstens 15 cm van het plafond verwijdert) en minstens 30 cm verwijderd is van de hoeken van de ruimte. Rook maakt immers een krulbeweging, waardoor de hoeken van de ruimte een stuk langzamer opgevuld worden.

 

Laatste tip? Zorg ervoor dat je de rookmelder op een gemakkelijk bereikbare plaats hangt. Zo kan je er gemakkelijk bij voor onderhoud. Zeker als je rookmelder tegen de muur bevestigd is, is een regelmatige stofzuigbeurt aan te raden. Heb je daarnaast een rookmelder op batterijen, dan is een bereikbare locatie ook handig om de batterijen om de zoveel tijd te vervangen. Verstop je rookmelder dus niet achter een zware kast, maar zorg ervoor dat je er (mits hulp van een opstapje of ladder) gemakkelijk aan kunt.

 

Advies nodig over je rookmelders, of geïnteresseerd in welke andere klussen SoSimply voor jou kan klaren? Bekijk wat onze professionele klusjesdienst voor jou kan doen en neem contact met ons op voor een oplossing op maat.

Delen op