Woningwerken
afvoer-schoonmaken-SoSimply

Je afvoer schoonhouden: makkelijker dan je denkt

20-01-2021 | Loodgieter

Je verstopte afvoer ontstoppen, het is een werkje dat je liever vermijdt. En ook de mogelijke waterschade die een verstopping met zich mee kan brengen, is iets waar niemand op zit te wachten. Het goed onderhouden van je afvoer is daarom cruciaal om veel narigheid te voorkomen. In dit artikel geven we je daarom enkel handige tips om je afvoer schoon te houden.

Is je afvoer toch verstopt? Lees dan hoe je gootsteen kan ontstoppen of je doucheputje kan vrijmaken.

 

Houd je afvoer vrij van resten

 

Het kan soms verleidelijk zijn om bij het opruimen na een maaltijd restjes zoals frituurolie, olie uit de pan of zelfs kleine etensrestjes door te spoelen in de gootsteen. Weersta aan deze verleiding, want anders heb je binnen de kortste keren een verstopte afvoer. Het vraagt iets meer werk, maar het is altijd beter om met een keukenrol het vet uit de pan te halen en je bord helemaal vrij van etensresten te maken boven de vuilbak.

 

Of je nu de vaat met de hand afwast, of over een vaatwasser beschikt, het principe blijft hetzelfde: zo weinig mogelijk restjes of olie achterlaten. Ook voor je doucheputje geldt deze regel. Enkel waswater en zeepresten mogen langs je doucheafvoer doorgespoeld worden.

 

Spoel regelmatig met zuiveringszout

 

Een tweede tip om een verstopte afvoer te voorkomen, is het regelmatig spoelen van de afvoer met zuiveringszout (natriumbicarbonaat). Dit middel werkt zowel ontvettend als geurbestrijdend en is niet belastend voor het milieu of je leidingen. Het is dus de perfecte oplossing als je te maken hebt met een stinkende afvoer of gootsteen. Hoe ga je best te werk?

  1. Los 500 g zuiveringszout op in 4 liter heet water.
  2. Giet dit mengsel in je gootsteen en/of bad- en doucheafvoer.
  3. Laat dit een nachtje trekken en spoel ’s morgens door met leidingwater.
  4. Spoel je bad, douche of gootsteen goed uit zodat er geen zoutresten overblijven.

 

Doe een dagelijkse schoonmaak

 

Er zijn ook nog een aantal dagelijkse handelingen die je kan doen om te voorkomen dat de afvoer van je gootsteen of doucheputje verstopt geraakt. Logischerwijs is het altijd een goed idee om éénmaal per dag je keukengootsteen eens schoon te maken met een beetje afwasmiddel en een schuursponsje. Maak er een dagelijkse gewoonte van als je de afwas doet, zo vergeet je het niet.

 

Heb je juist een heerlijke douchebeurt achter de rug? Kijk dan ook eens naar je doucheputje en haal de achtergebleven haren eruit. Ook aangekoekte zeepresten verwijder je best zo snel mogelijk. Zo blijf je genieten van je douche, zonder dat een verstopt doucheputje ervoor zorgt dat het water tot aan de enkels staat.

 

Blijf je problemen hebben met een verstopte afvoer? Dan is het tijd om een professionele loodgieter te bellen. Bekijk wat onze loodgieters voor jou kunnen doen, of neem meteen contact op om een oplossing te vinden met SoSimply!

Delen op