Woningwerken
isolatie-plaatsen-SoSimply

Isolatienormen voor je woning anno 2021

27-01-2021 | Dakwerker

Vanaf 2021 zet Vlaanderen nog meer in op energiebesparende woningen. Waar eerder al bevestigd was dat het isoleren van je dak verplicht is, zullen de regels in verband met de isolatie van de gehele woning strikter worden in 2021. In dit artikel zetten we alle wetswijzigingen graag op een rijtje.

 

Isolatienormen worden strenger

 

Het goed isoleren van je woning heeft een belangrijke impact op het besparen van energie. Het speelt dan ook een grote rol wanneer je jouw woning energiezuiniger en duurzamer wilt maken. Om deze reden zullen eigenaars van oudere woningen verplicht hun woning moeten isoleren en/of renoveren. Je woning zal aan minstens 3 van de 6 volgende isolatie-eisen moeten voldoen:

 1. Muurisolatie: maximale U-waarde = 0,24 W/(m²K)
 2. Dakisolatie of zolderisolatie: maximale U-waarde = 0,24 W/(m²K)
 3. Isolerende beglazing en raamprofielen: maximale U-waarde = 1,5 W/(m²K)
 4. Vloerisolatie of kelderisolatie: maximale U-waarde = 0,24 W/(m²K)
 5. Een condensatieketel die minder dan 15 jaar oud is
 6. Gebruik van een hernieuwbare waterpomp of zonneboiler

 

De U-waarde, ook wel de warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd, die je terugvindt in bovenstaande lijstje, drukt de thermische geleidbaarheid van een wand of raam uit. Het geeft de hoeveelheid warmte aan die per graad temperatuurverschil, per seconde en per vierkante meter wordt doorgelaten tussen de ene en de andere kant van een want. Een hoge U-waarde betekent dat de wand meer warmte doorlaat en dus thermisch slecht isolerend is. Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er dus verloren gaat en hoe hoger de isolatiewaarde.

 

Renovatiepact 2050

 

Deze nieuwe isolatienormen vormen deel uit van het Renovatiepact 2050. Dit ambitieus plan heeft als doel  elke woning en appartement tegen 2050 even energiezuinig maken zal als een nieuwbouwwoning uit 2016. Vlaanderen beschikt immers nog over veel oudere woningen van voor 1970 die slecht geïsoleerd zijn. Het beter isoleren van deze woningen zal zorgen voor een lager energieverbruik en factuur voor gezinnen en een beter leefmilieu en kwaliteit van de woning.

 

Om gemakkelijk inzicht te krijgen in de energetische waarde van je woning, kan je een EPC-attest of energieprestatiecertificaat laten aanmaken. Dit is verplicht indien je jouw woning wilt verkopen of verhuren. De energiescore op dit attest wordt berekend op basis van het type warm water installatie en de isolatiewaardes van het dak, vloer, ramen, muren en deuren.

 

Isolatiepremies voor Vlaanderen

 

Ben je van plan om je woning te isoleren? Dan loont het om de huidige isolatiepremies te bekijken. Zo kan je de kosten van het plaatsen van isolering beperken en tegelijk genieten van een hoger rendement op de investering die je hebt gedaan. Hieronder vind je een kort overzicht van de premies, geldend voor een eindfactuur in 2021:

 • Dakisolatie of zoldervloerisolatie: €4/m²
 • Vloerisolatie : € 6/m²
 • Isolatie van de buitenmuur langs de buitenkant: € 30/m²
 • Isolatie van de buitenmuur langs de binnenkant: € 15/m²
 • Isolatie van de spouwmuur: € 5/m²

 

Je kan deze premies aanvragen door eerst de werken uit te laten voeren door een erkende isolatie-expert. Nadat de werken zijn afgerond kan je, mits je een officieel betaalbewijs hebt, de premie aanvragen.

 

Let wel: je moet voldoen aan enkele voorwaarden om in aanmerking te komen voor een isolatiepremie. Je woning moet in het Vlaamse Gewest liggen en voor 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. De isolatiewerken moeten daarnaast uitgevoerd worden door een erkende aannemer die in het bezit is van een certificaat van bekwaamheid. Als laatste informeer je je best ook over de technische eisen, zoals de dikte en het type van isolatiemateriaal.

 

Wil je meer informatie over hoe je jouw woning conform aan de isolatienormen kan maken? Of denk je eraan om je dak, muur, vloer of ramen te isoleren? Bekijk hoe onze professionals je kunnen helpen of neem meteen contact op om een oplossing te vinden met SoSimply!

Delen op