Woningwerken
Doucheputje-vrijmaken-SoSimply

Handige tips om een verstopt doucheputje te ontstoppen

03-12-2020 | Loodgieter

Iedereen heeft het wel al eens voorgehad. Je staat onder de douche te genieten en merkt dan plots dat het water niet meer wegstroomt en tot aan je enkels staat. Je doucheputje is verstopt en voert het douchewater niet meer af. Dat is niet leuk, maar er zijn een aantal simpele tips die je kan doen om dit op te lossen.

 

Reinig je doucheputje

 

In tegenstelling tot de gootsteen in je keuken, heeft een verstopt doucheputje meestal twee oorzaken: haren en zeep. De eerste tip is dan ook om je doucheputje te reinigen en haren en zeepresten te verwijderen. Als er zich een rooster over de doucheafvoer verbindt, maak je dit best eerst los met een schroevendraaier. Haal het opgehoopte haar weg en reinig het putje.

 

Is de ontstopping nog niet weg, dan kan je met een aantal middelen aan de slag gaan die ook helpen bij het ontstoppen van een verstopte gootsteen:

  1. Giet heet water in het doucheputje om de zeepresten op te lossen
  2. Meng azijn met zuiveringszout en giet het meteen in het putje. Laat dit een uur intrekken en spoel dan door met warm water.
  3. Maak gebruik van een ontstopper of plunjer. Zorg ervoor dat de douchebak een beetje water bevat en dat je de zuignap naadloos rond de afvoer plaatst. Zo zorg je voor de beste zuigkracht.

 

Maak je douche vrij met een kledinghanger

 

Is je doucheputje nog niet ontstopt met de vorige tips? Dan kan het zijn dat de verstopping zich dieper in de buizen bevindt. Meestal hebben de haren zich dan in een bal gevormd en blokkeert dit de leidingen.

 

Heb je geen tijd om naar de winkel te lopen voor een ontstoppingsveer, dan kan je van een ijzeren kledinghanger of ijzerdraad zelf een tool maken om het haar uit het putje op te vissen. Let erop dat je aan het uiteinde van het zelfgemaakte gereedschap een haak maakt, zodat je gemakkelijk het haar uit het putje kan trekken.

 

Gebruik een ontstoppingsveer of ontstoppingsmiddel

 

Heb je geen kledinghanger of ijzerdraad in huis, of geen zin om zelf iets te maken? Dan kunnen wat professionelere hulpmiddelen de oplossing bieden. Een ontstoppingsveer bijvoorbeeld, volgt hetzelfde principe als het vrijmaken van het doucheputje met een kledinghanger of ijzerdraad. Je kan er de haren uit de verstopte afvoer mee halen.

 

Daarnaast kan je ook nog een chemisch ontstoppingsmiddel in de afvoer te gieten. Probeer echter eerst de eerdergenoemde tips, want dit middel kan voor schade aan de natuur én aan je leidingen zorgen.

 

Werkt ook dit niet, dan is het tijd om een loodgieter te bellen. Het probleem zit waarschijnlijk te diep of er is iets anders aan de hand. Een erkende loodgieter kan het probleem achterhalen en oplossen zonder per ongeluk schade aan te richten.

 

Een verstopt doucheputje voorkomen

 

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt ook voor je doucheputje. Er bestaan een aantal simpele handelingen om ervoor te zorgen dat je geen last hebt van een verstopping in je douche:

  • Check na iedere douchebeurt je afvoer en haal er meteen de opgehoopte haren uit.
  • Laat aan het einde van je douchebeurt heet water door het doucheputje lopen.
  • Plaats een roostertje over je doucheafvoer. Zo blijven haren en zeepresten aan het rooster plakken, zonder terecht te komen in de afvoer.

 

Problemen met je doucheputje, douche of verstopte leidingen? Of wil je meer informatie? Onze professionele loodgieters staan voor je klaar! Bekijk wat we voor jou kunnen doen of neem contact met ons op voor een SoSimply-oplossing op maat.

Delen op