Onderhoud gasverwarmingsketel

Hoe verloopt het onderhoud van een gasverwarmingsketel?

Moet het onderhoud van je gasketel binnenkort worden uitgevoerd? Ontdek hier hoe dat in zijn werk gaat, hoe je de geschikte technicus vindt om het onderhoud uit te voeren en aan welke kostprijs je je mag verwachten.

Wat is het nut van het onderhoud van een gasketel?

Het onderhoud van een gasverwarmingsketel is noodzakelijk voor verschillende redenen.

Allereerst, geeft het je de zekerheid dat je installatie veilig is. Een gaslek of CO-lek kan leiden tot een dodelijk ongeluk, en het doet zich sneller voor dan je denkt wanneer de verwarmingsketel niet goed wordt onderhouden.

Daarnaast is een goed onderhoud van je gasketel een manier om te besparen op je energiefactuur: een regelmatig gecontroleerde installatie presteert 8 tot 12% beter dan een installatie die niet wordt onderhouden! Het is niet alleen ecologischer, je beperkt er ook je energiekost mee.

Tot slot, gaat je installatie langer mee wanneer je ze geregeld laat onderhouden. Een gasketel laten vervangen kan tot € 7000 kosten!

Het onderhoud van je gasketel: een verplichting

In België is het onderhoud van een gasketel verplicht:

  • In Brussel, moet je cv-ketel om de twee jaar een onderhoud krijgen sinds 2019 (vroeger was dat om de 3 jaar).
  • In Wallonië, moet het onderhoud verplicht om de twee jaar gebeuren, behalve als de installatie een vermogen heeft van minder dan 100 kW, in dat geval is het om de 3 jaar.
  • In Vlaanderen, moet het onderhoud van de cv-ketel en het vegen van de schouw voor de gasrookafvoer verplicht om de 2 jaar gebeuren sinds 2007.

Het onderhoud van mazoutketels is ook verplicht, maar de termijnen verschillen.

Slecht onderhouden verwarmingsketel: welke gevolgen?

Wanneer je deze verplichting niet naleeft, heeft dat mogelijk verschillende gevolgen:

  • Een boete om deze wettelijke verplichting niet na te leven;
  • Een sanctie van je verzekering, die de kosten van de schade ingeval van een ongeluk niet zal dekken;
  • Een groter risico voor je gezondheid en veiligheid;
  • Een aanzienlijk risico op pannes;
  • Een hoge energiefactuur.

Wie mag het onderhoud van je gasketel uitvoeren?

Het onderhoud van een gasketel moet verplicht gebeuren door een erkende professional. Hij moet een erkend technicus vloeibare brandstof zijn en opgenomen zijn in de lijst van het AwAC (in Wallonië) of van Leefmilieu Brussel (in Brussel). Het is ook aangewezen om een verwarmingsinstallateur te kiezen die een goede kennis heeft van het merk en het model van je cv-ketel.

Het verloop van het onderhoud van een gasketel

Wanneer een technicus bij je thuis een onderhoud komt uitvoeren, zal dat verlopen in 5 stappen:

  • Controle: hij controleert de algemene staat en werking van de cv-ketel;
  • Reiniging: hij maakt de onderdelen van de installatie schoon;
  • Instellingen: hij past de instellingen van de verwarmingsketel aan voor een optimale werking;
  • Evaluatie: hij evalueert de energieprestaties en het verontreinigingsniveau van de gasketel;
  • Meting van het koolstofmonoxide: hij meet de CO-concentratie in de lucht om na te gaan of het schadelijke gas geen gevaar vormt.

Nadien ontvang je een controleattest dat je kan bezorgen aan de overheid of aan je verzekering wanneer zij dat vragen.

De 8 controles bij het onderhoud van een gasketel

Tijdens de eerste stap van het onderhoud, zal de technicus 8 specifieke punten van je verwarmingsketel controleren.

  • Het verwarmingselement zal worden schoongemaakt om de prestaties van de verwarmingsketel te verbeteren. Als hij vuil is, wordt de warmte minder goed verspreid en nemen de prestaties af.
  • De brander en de waakvlam: een slechte verbranding ligt vaak aan de basis van de uitstoot van koolstofmonoxide. De meer recentere verwarmingsketels hebben geen waakvlam meer.
  • De pomp: de technicus verzekert zich ervan dat de pomp werkt en dat het water op een correcte manier stroomt.
  • De onderdelen voor de interne regeling: deze elementen beïnvloeden de prestaties van je verwarmingsketel, zij zullen dus een voor een worden gecontroleerd.
  • De onderdelen voor de veiligheid: deze elementen verzekeren je veiligheid, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat het warm water niet boven de 120 °C stijgt of door de verwarmingsketel onmiddellijk te laten uitvallen ingeval van een defect.
  • De gasstroom: als de gasstroom te laag of te hoog is, zal de technicus de instellingen aanpassen voor een juiste werking.
  • Het expansievat heeft als functie ervoor te zorgen dat de druk in de leidingen overal gelijk blijft. Op die manier wordt de veiligheid van de installatie verzekerd.
  • De gas- en waterdichtheid: met deze controle wordt nagegaan of de installatie geen enkele lek vertoont.

Hoeveel kost het onderhoud van een gasketel?

Het onderhoud van een gasketel kost gemiddeld € 140 (btw inbegrepen). Als je installatie ouder is dan 10 jaar, bedraagt de btw 6% in plaats van 21%, waardoor de kost van het onderhoud lager zal liggen. Wanneer er dringend een onderhoud moet gebeuren, tijdens het weekend of op een feestdag, zal de prijs hoger liggen.

Deze investering is meer dan rendabel, want je verlengt op die manier de levensduur van de installatie en beperkt pannes, waardoor je verschillende duizenden euro’s zal besparen, naast de voordelen voor je veiligheid en de energiebesparing.

Wanneer de technicus tijdens het onderhoud grote problemen vaststelt, zal hij je een nieuwe offerte bezorgen voor de herstellingen. Wanneer er geen grote problemen zijn, zal hij alle nodige instellingen ter plaatse aanpassen zonder bijkomende kosten.

Vind de geschikte professional om je gasverwarmingsketel te onderhouden

Het is niet gemakkelijk om een bekwame technicus te vinden voor het onderhoud van je gasketel. Je kan navraag doen bij je kennissen die ook een gasketel hebben of in bedrijvengidsen gaan zoeken in de hoop de geschikte persoon te vinden in je regio.

Gelukkig is er een alternatief! SoSimply maakt het je gemakkelijk en selecteerde voor jou de beste verwarmingsinstallateurs (of je nu een chauffagist in Luik, in Brussel of in gelijk welke andere regio in België zoekt) en brengt je rechtstreeks in contact met de geschikte vakmannen in jouw buurt. Je geeft ons aan wat je nodig hebt via het contactformulier of telefonisch, en wij bezorgen je een offerte van een ervaren professional uit de 400 technici die wij gekozen hebben voor hun kwaliteit en hun werk. Vervolgens kan je een afspraak maken. Zo simpel is het!

Vraag een gratis offerte aan

Bent u een...
Leeftijd van het gebouw
Plumber extra fields
Gaat het om een
Heating extra fields
Gaat het om een
Electricity extra fields
Gaat het om een
Painting extra fields
Locks extra fields
Gaat het om een
Roof extra fields
Gaat het om een
Frames extra fields
Gaat het om een
Glass extra fields
Gaat het om een
Woodwork extra fields
Gaat het om een
DIY extra fields
Gaat het om een
Gardening extra fields
Solar energy extra fields
Gaat het om een
Solar protection extra fields
Gaat het om een
Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
64 MB limiet.
Toegestane types: jpg, jpeg, png.